Skattereduktion för hushållsnära tjänster
Information till dig som köper eller har förmån av hushållsarbete.

För att få skattereduktion ska arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till bostaden. Den person eller det företag som utför arbetet ska ha F‑skattsedel.
Skattereduktion för utgifter för hushållsarbete

Nu har du möjlighet att sänka din skatt om du anlitar någon att utföra hushållsarbete fr.o.m. den 1 juli 2007.
Skattereduktion för hushållsarbete som förmån

Fr.o.m. 1 januari 2008 har även du som har skattepliktig löneförmån av hushållsarbete rätt till skattereduktion. Skattereduktionen begär du i inkomstdeklarationen. Första gången du kan begära skattereduktion i inkomstdeklarationen är 2009.
 
Detta kan du få skattereduktion för:
·städarbete, vård av kläder och matlagning som utförs i, eller i nära anslutning till, bostaden
·gräs- och häckklippning samt snöskottning som utförs i nära anslutning till bostaden
·barnpassning som utförs i, eller i nära anslutning till, bostaden samt lämning och hämtning av barn vid förskola, skola, fritidsaktivitet eller liknande
·annan omsorg och tillsyn som en person behöver och som utförs i, eller i nära anslutning till, bostaden eller i samband med promenader, bankbesök, besök vid vårdcentraler eller liknande enklare ärenden.
Du kan även få skattereduktion om du betalt ersättning för eller haft förmån av hushållsarbete som utförts i en förälders bostad, förutsatt att tjänsterna berättigar till skattereduktion.
Även dödsbon kan få skattereduktion för hushållsarbete som utförts före dödsfallet.

Har du städhjälp som anställningsförmån kan det visa sig att du till och med får betalt för det. Det är en oväntad skatteffekt som uppstår genom det nya avdraget för hushållsnära tjänster.
De höginkomsttagare som får städning som anställningsförmån till ett värde av 100 000 kronor i år behöver bara betala 7 000 kronor. De som har lägre inkomster får till och med pengar för att de anlitar städhjälp i hemmet. Det skriver Dagens Nyheter (DN).
För dem som har hushållsnära tjänster som löneförmån gäller de nya avdragsreglerna från den 1 januari i år, skatterabatten betalas ut nästa år. Reglerna är minst sagt förmånliga.
Hittills har det varit så att när man får en löneförmån läggs förmånsvärdet ovanpå inkomsten och sedan betalar man skatten. Ju högre inkomst, desto dyrare förmån. DN:s exempel visar att den som tjänar mer än 42 260 kronor per månad får betala mest för löneförmånen, runt 57 procent av värdet. Den som tjänar mindre än 28 400 kronor betalar 32 procent av värdet. Så har det fungerat tidigare.
Men nu går det alltså att minska skatten på förmånen genom det nya avdraget för hushållsnära tjänster, skriver DN. Avdraget är 50 procent av den arbetskostnad man har betalat för tjänsten. Detta ger vid handen att höginkomsttagare först betalar 57 procent av förmånsvärdet i skatt och sedan får tillbaka 50 procent av värdet i minskad skatt året därpå. Kostnaden blir alltså 7 procent av förmånens värde; för varje tusenlapp i löneförmån blir det 70 kronor, konstaterar DN.
Har man inkomster under brytpunkten för statlig skatt, 28.400 kronor i månaden, ger avdraget mer pengar än den summa man har betalat i skatt på förmånen. Skatten på förmånen är 32 procent samtidigt som skatteavdraget är 50 procent. Kostnaden blir alltså 18 procent lägre än förmånens värde. Det gör att varje tusenlapp i förmån ger 180 kronor extra, förutom att man får städningen eller barnpassningen helt gratis, skriver DN.

Läs artikeln här.

Artikel i Dagens Nyheter (DN) 2008-03-13
Artikel i Dagens Nyheter (DN) 2008-03-13